2011-05-10

Soalan Lazim

Berkaitan Blog.

S:
Mengapakah Blog FJ! Mempunyai layout (paparan) yang kecil?
J: Paparan yang kecil adalah untuk memudahkan Blog FJ! Dilayari di mana jua anda berada sama ada menggunakan telefon bimbit mahupun komputer riba. Selain itu page load (paparan elemen) akan menjadi lebih laju kerana saiznya yang kecil.

S: Gambar yang dipaparkan adalah kecil dan kurang jelas .
J: Anda boleh klik gambar tersebut untuk besarkan (enlarge). Di sini anda akan dibawa ke album Picasa di mana gambar tersebut di muat naik. Klik back pada panel browser untuk kembali ke Blog FJ!.

Berkaitan Perkhidmatan.

S:
Jika saya mahu jadikan anda sebagai jurufoto, apa perlu saya lakukan?
J: Hanya perlu hubungi saya, 019-5445039 atau melalui e-mail. Kemudian bayaran untuk tempahan boleh dilakukan setelah persetujuan dicapai.

S: Berapa lama album dapat disiapkan?
J: Dalam tempoh masa 3-4 bulan. Saya mengambil masa yang agak lama untuk memastikan kualiti terjamin. Selain itu saya juga banyak kali melalukan suntingan gambar yang agak berat seperti manipulasi dan sebagainya. Ada kalanya gambar kelihatan seperti Graphic yang melampau ITU ADALAH STYLE FJ!. Sila ambil perhatian supaya tidak wujud prasangka.

Berkaitan elektronik.

S:
adakah FJ! Melakukan kerja programming?
J: Ya, FJ! Melakukan kerja programming kepada pelbagai jenis projek. Biasanya berskala kecil dan sederhana yang melibatkan hingga 3 Microcontroller. Projek tersebut terdiri daripada Robotik dan Mesin yang sesuai kepada para pelajar yang menduduki “Final Projek”.

S: Apakah jenis consol atau litar bersepadu yang FJ! Gunakan?
J: FJ! Tidak sama sekali menggunakan PLC (programable Logic Control) hanya PIC (programable Intergrated circuit) yang digunakan. Antara jenis PIC yang digunakan ialah “MICROCHIP” 16F series dan “ATMEL – Atmega” 18 series.

S: Berapa lama projek dapat disiapkan?
J: Perhatian sila dapatkan khidmat FJ! Semasa semesta baru bermula... ini adalah untuk mengelakkan sebarang kesulitan. Projek mengambil masa dalam 3 bulan bergantung pada skala.

Berkaitan Macromedia/ Adobe Flash

S
: Apakah konsep yang biasa FJ! Lakukan?
J: biasanya photo slidshow, Quiz, Short Movie, Full flash site dan lain-lain.

S: Bagaimanakah untuk design?
J: Anda diminta untuk berjumpa FJ! Untuk membuat lakaran idea, konsep, design dan sebagainya.

Jika anda ada soalan sila bertanya :)

Editor,
2011 (C) copyright, all right reserved.
Sila dapatkan izin pengarang untuk menggunakan artikel ini.

No comments:

Post a Comment