2011-12-31

Last Day In 2011

0 comments

Tiada apa yang ku harapkan, semoga tidak hanyut dengan warna-warna dunia. Berbekalkan hati yang mati untuk azam tahun baru yang menjelang esok hari.

2011-12-27

Puisi #1 Minimalist Sebuah Jisim

0 comments

Semua tahu dalam jisim ada zarah
Yang ringkas susah ditimbang.
Orang tak nampak sebab tak ada rupa

Rupa-rupa kenapa perlu wajah rupa
Disebabkan rupa orang memilih

Tidak kompleks aku disisih!

Tapi zarah tetap setia, jisim terbentuk tak ada rupa


Ahnaf Hakimi 26/12/2011
Editor,
2011 (C) copyright, all right reserved.
Sila dapatkan izin pengarang untuk menggunakan meterial di sini.

2011-12-25

Disember Bersama

0 comments

Terlebih dahulu ingin saya katakan entry untuk kali ini lebih bersifat peribadi dan tidak lagi berkisarkan seni, Fotografi, artikel dan sebagainya.

Ramai orang berkata untuk berjaya kita perlukan keyakinan diri yang tinggi selain kuat untuk berusaha. Tidak hairan lah softskill dijadikan modul wajib bagi pelajar sebelum pergi ke semester berikutnya untuk latihan industri. Dalam hal ini saya (editor flickrjunk) ingin berkongsi apa yang berlaku dan beberapa perkara untuk mengelakkan diri jadi seorang pasif. Ya dalam blog ini saya hanya mampu bercakap pandai tapi pada hakikat teramatlah lemah.

Jika keyakinan diri tinggi, maka tiada apa pun faktor yang dapat menggoyangkan tidak kira dari diri sendiri malahan orang lain. Ada kalanya kita rasa perkara itu betul dan tidak, tapi jika ada keyakinan perkara yang salah pun dapat dibetulkan dengan cara yang lebih berhemah. Hidup harus diteruskan dan manusia tidak akan pernah lari dari masalah dan kesilapan, hadapi masalah dan kesilapan adalah cara untuk menyelesaikannya dan bukan dengan cara mengelakkan.

-Off topic-
Dalam bulan Disember ini saya banyak menghabiskan masa bersama dan menghabiskan masa melakukan kerja suntingan gambar untuk insan istimewa ini. Walaupun 1 foto menghabiskan masa yang sekurang-kurangnya 2 jam dan paling lama 2+ hari, tetapi tetap berasa Enjoy! Hahaha :DD


Title: Fatin with artist
Description: upon on her request + Gediks :P
Title: Ice skating in Lala Land fairy tales.
Description: RE-UPLOAD, again, thanks for viewing and commenting, really appreciate, sorry for inconvenient . Other stock photo from google.
Title: the wasteland that she ever dream.
Description: only soul that cant see, is living.
Title: From day till night, searching in jungle.
Description: only moon light enlighten the way to her.
Title: Salji di Pulau Pinang, Siapa kata penang tak boleh salji?
Description: Adaptasi dari movie, Salji di Kuala Lumpur yang dilakonkan oleh Siti Saleha dah Qi Razali dengan versi sendiri. konsep gambar diambil di belakang kaca, titisan air dan bahagian subjek di wipe.
Title: when she will become human.
Description: they live with family in the jungle, but not in human kind, they suck our blood.
Title: vampire girl
Description: the quarter moon. :)

2011-12-13

Pekerjaan dan Harga Pasaran

0 comments
Entry pada kali ini lebih menjurus kepada hal peribadi editor (kimy @ Flickrjunk) . secara kebiasaannya blog ini banyak membincangkan tentang hal ehwal yang berkaitan dengan photography. Rata-rata perkara yang dikongsi adalah berbentuk artikel dan aktiviti sepanjang hobi photography.

Baiklah, untuk pengetahuan pembaca saya tidak ada pendidikan formal tentang ilmu photography. Secara jujur saya tidak pernah masuk mana-mana workshop, kelas dan sebagainya yang berkaitan. Saya lebih gemar meneroka sendiri ilmu ini, disebabkan semua orang mampu asalkan ada minat, idea dan creative. Ya saya amat yakin, pengalaman adalah guru yang paling terbaik untuk diri sendiri, luas pengalaman maka menampakkan matang seseorang itu. Saya mempunyai Diploma dalam bidang Electronic Engineering, apa yang pasti ilmu saya sudah tentu untuk pekerjaan yang berkaitan. Namun hobi lebih mengatasi segalanya sejak kamera pertama Canon EOS 350D dibeli pada tahun 2007 ketika semester pertama di IPTA. Dari tahun 2007 saya belajar tentang photography dan sehingga 2009 saya berani untuk melibatkan diri dengan perniagaan berkaitan. Sehingga sekarang saya masih menjalankan perniagaan Foto kepada masyarakat.

Kehadiran jurufoto bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan (ya sekarang bulan Disember dan musim hujan) lebih-lebih lagi lambakkan kamera di pasaran. Tidak dinafikan ramai antara mereka amat cepat mencipta nama dan menjadi popular di kalangan masyarakat mahupun komuniti photography itu sendiri. Kewujudan nama-nama besar dalam industri turut memberi impak. Ya saya sokong 100% komuniti ini di Malaysia meningkat maju. Kemajuan ini lah yang membina sosial baru dikalangkan rakyat. Disebabkan maju, banyak juga masalah yang timbul akibat lambakkan jurufoto ini. Masing-masing ingin dikatakan hebat dan mengajar popular dengan perbagai jenis artwork, pelbagai jenis pengantin dan sebagainya dalam meningkatkan port folio.

Antara isu sensitif dan ramai yang berdalih memperjuangkan bahawa “dia” adalah betul ialah isu harga. Apa yang ingin saya katakan di sini ialah impak pasaran harga yang menjadi masalah utama kepada jurufoto lama atau jurufoto sepenuh masa. Apabila kita berbincang ramai yang ingin membidas walaupun yang berbuat tersebut adalah dari kawan sendiri. Anda ada segala peralatan, anda ada pengalaman, anda ada sentuhan seni tersendiri jadi mengapa anda terpaksa menjadi bahan kepada suasana perniagaan dari segi harga. Ya orang (client) akan mempersoalkan mengapa harga anda agak mahal dan kenapa harga dari jurufoto lain agak murah. Dari situ, pada pendapat saya nilai seni dan sentuhan yang anda sebenarnya TIDAK BERNILAI. Orang hanya tahu HARGA MURAH + GAMBAR CANTIK, hanya itu saja full-stop! Tetapi orang tidak akan mengambil tahu nilai seni yang ada dalam setiap penghasilan, itulah hakikat. Jadi saya sebagai juru foto terpaksa SIMPAN saja segala sentuhan seni dan pastikan album siap dan murah. Jika orang mula menyedari bahawa nilai seni itu penting, mereka bukan saja dapat foto yang cantik, tetapi juga mendapat foto yang unik dan secara tidak langsung orang akan kenali identiti siapakah yang mengolah foto tersebut.

1 hasil seni foto memerlukan masa yang agak lama berbanding 1 foto yang hanya sekadar cukup syarat. Dari dari situ masa yang lama dibazirkan dan masa tersebut haruslah dibayar! Semasa majlis sesi foto dan sebagainya, orang akan nampak bahawa seorang juru foto hanya bekerja dalam 1 hari sahaja, tetapi hakikatnya tidak. Jadi di situlah letaknya kos upah bagi seseorang jurufoto, dalam menyiapkan 1 album, segala creativiti amat diperlukan supaya kelihatan menarik dan berkualiti. Ternyata masyarakat sekarang lebih mementingkan MURAH BERBANDING KUALITI.

Kehadiran ramai jurufoto amatlah menyusahkan industri photography itu sendiri. Dengan pengalaman yang boleh dikatakan sekangkang kera sudah berani untuk menceburkan diri dalam industri. Biasanya orang baru (jurufoto) tidak menjaminkan kualiti, apa yang dipentingkan hanyalah Gah disebut sebagai jurufoto dan lebih kepada tunjuk hebat apabila segala jenis photography berani dikatakan pernah diceburi. Maka tidak hairanlah mengapa golongan tersebut berani meletakkan harga yang jauh lebih rendah.

Saya amat berharap agar golongan yang baru tumbuh, sedar dimanakah diri mereka sebenarnya. Jika berada dalam keadaan sedarkan diri sudah pasti anda tidak merosakkan industri. Pergilah menimba ilmu mencari pengalaman untuk memandu anda dalam menghasilkan foto yang lebih menarik. Kenali kamera anda terlebih dahulu sebelum anda mengetahui corak industri. Belajarlah ilmu perniagaan pada yang lebih berpengalaman supaya tidak kelihatan mementingkan diri sendiri dan seterusnya menyusahkan orang ramai. Seperti anda juga, kami perlukan duit untuk hidup, dan janganlah anda merosakkan industri demi poket anda dengan harga yang tidak munasabah.
Kesimpulannya:

Kepada jurufoto yang baru meningkat naik, jagalah sikap dan jangan tunjuk pandai dengan mengetahui sesuatu yang sebenarnya agak merosakkan.

Kepada client, haruslah membuat pilihan yang bijak dan jangan hanya sekadar pada harga yang murah. Harga yang murah belum tentu menjamin sesuatu yang memuaskan.

Ps: artikel ini agak strait forward, jika ada yang terasa maaf diharapkan.

Editor,
2011 (C) copyright, all right reserved.
Sila dapatkan izin pengarang untuk menggunakan artikel ini.

2011-12-07

Bulan Desember

0 comments
Baiklah sekarang telah pun masuk bulan Disember bagi tahun 2011, rasanya amat sekejap. Pada reader Flickrjunk sekalian, terima kasih kerana masih sudi membaca blog hingga ke saat ini walaupun hanya hampir 3 tahun lamanya. Sejak kebelakangan ini saya amat sibuk dengan Album perkahwinan, Album pra-perkahwinan, modeling dan sebagainya.
Pada saat ini saya masih lagi memikirkan artwork yang seterusnya untuk next event, harap- harap segala perkara dapat disiapkan.

Antara foto terkini yang telah di-upload di Facebook.
Foto Irma dalam Album Mysterious.
Programming untuk "LIKE"-O meter :)


Bulan Desember (^^")

2011-11-27

Suasana Exhibition Penang B&W

5 comments


Hye, kawan-kawan reader Blog FlickrJunk. Pertama sekali saya ingin tujukan maaf kepada anda semua kerana 2 minggu tak update disebabkan sibuk. OK pada exhibition Penang B&W yang lalu saya telah turut serta dalam meletakkan artwork. Event tersebuat dijalankan di 1st Avenue Penang dan berlangsung selama hampir 12 jam dalam 1 hari. Terima kasih diucapkan kepada semua kawan-kawan dan pengunjung yang sudi hadir dalam memeriahkan hari tersebut. Berikut adalah beberapa keping foto pada hari Exhibition Penang B&W.

credit to Andrew koe

credit to Andrew koe







ps: akhirnya menang jugak dalam ketegori persembahan terbaik. :)

2011-11-01

Manipulasi

0 comments
Banyak kawan-kawan yang bertanyakan bagaimana Kimy blend materials dalam artwork sehingga nampak realistik dan benar-benar wujud. So untuk entry kali ini Kimy ingin menjawab soalan tersebut. Anggap saja ini hanya perkongsian ilmu, nanti ada pula yang tidak berpuas hati. Sebenarnya dalam mendapatkan blending yang masuk dan kena mengena dengan suasana, Research haruslah dilakukan. Perancangan adalah penting dalam setiap artwork yang diatur.

Antara beberapa tips:
  1. Lakaran idea
  2. Kaji latar gambar
  3. Kaji arah cahaya pada latar
  4. Kenali sifat subjek
  5. Faham konsep fizik
  6. Perfect lighting
  7. Editing software
  8. Review
Lakaran idea
Setiap artwork yang Kimy lalukan mesti ada lakaran idea. Jadi di waktu dapatnya idea, segeralah mencatat apa yang perlu. Setelah idea bermain di fikiran, pelan haruslah dilakukan untuk memudahkan kerja seterusnya, dan workflow menjadi lebih terurus.

Kaji latar gambar
Perkara yang kimy akan lakukan secara kebiasaan ialah mencari background terlebih dahulu. Setelah background yang diinginkan ada bersama maka haruslah menjalankan kajian. Biasanya yang selalu difikirkan ialah apakah konsep, support element dan nilai tambah.

Kaji cahaya pada latar
Cahaya adalah penting dalam menjamin kualiti dan membantu dalam penceritaan dalam sesebuah artwork. Gunakan pensel dan lain-lain sketch anak panah arah cahaya dan arah bayang-bayang untuk subjek.

Kenali sifat subjek
Walau apa pun artwork pasti ada subjek, betul tak? Jadi jika anda ada talent, kaji dahulu sifat talent sebelum suruh dia post itu-ini. Untuk mendapatkan feel yang terbaik anda perlu kenal talent supaya subjek tidak nampak kekok dan berlakon.

Faham sifat fizik
Yang ini amatlah penting selain cahaya yang dinyatakan tadi. So kita perlu gunakan logik akal dalam menentukan sesuatu boleh diterima pakai atau tidak.

Perfect lighting
Rasanya yang ini tidak semua mampu, so at least kita perlu ada beberapa lighting equipment. Bisanya kimy akan gunakan 2 speedlite (Canon) dibantu oleh payung dan beauty dish. Sangat simple sebab ambient light masih diperlukan.

Editing software
Kalau pandai guna sesuatu software semua menjadi mudah, apa yang ingin disampaikan dapat disampaikan. Jika ada idea yang sangat bagus tetapi tidak pandai dalam kerja suntingan pun tiada guna juga, kerana idea tersebut pasti tertanam, dan jika dapat pasti kurang impak.

Review
Biasanya artwork untuk exhibition kimy akan mengambil masa yang agak lama untuk review. Biasanya review dalam 1 minggu untuk mengelakkan sebarang perkara yang terlepas pandang.

Kesimpulannya: manipulasi bukan kerja yang mudah, ketelitian amat penting dalam menjamin kualiti.

Editor,
2011 (C) copyright, all right reserved.
Sila dapatkan izin pengarang untuk menggunakan artikel ini.

2011-10-17

Exhibition Lagi

0 comments
Pada tahun 2011 ini saya telah terlibat dalam exhibition, 2 telah berjaya dilakukan. Terdapat lagi 2 exhibition yang saya turut terlibat sama pada masa terdekat, antaranya ialah Penang B&W dan Gen Youth Photohunter – “Tribute To P.Ramlee”. jadi buat masa sekarang, kerja menyiapkan artwork sedang giat dijalankan untuk exhibition tersebut. Seperti kebiasaan artwork baru haruslah ada untuk memikat audience datang ke aktiviti tersebut. Berikut adalah potongan majalah By-U, yang membuat liputan sepantang exhibition berlangsung iaitu Youth Photohunter – “Interpretasi”.
Muka surat 36. Klik pada gambar untuk besarkan dan memudahkan anda membaca halaman tersebut.

Muka surat 37. Klik pada gambar untuk besarkan dan memudahkan anda membaca halaman tersebut.

Penang B&W
Penang B&W adalah singkatan perkataan Penang Black and White. Sebenarnya saya adalah ahli baru yang menyertai komuniti ini. Komuniti ini banyak menekankan foto hitam-putih dan ramai di antara ahli menggunakan kamera analog. Walau bagaimanapun saya tetap dengan style saya sambil menimba ilmu dengan komuniti ini walaupun menggunakan digital sepenuhnya.

Penang B&W Photo Busking
Time: Saturday, November 12 · 3:00pm - 10:00pm
Location: 1st Avenue (Level 8 - Cinema Level)
Jln Magazine, Penang, Malaysia

Ok , gambar di bawah adalah sedikit “behind the scene” pembikinan artwork untuk Penang B&W.

2011-10-13

Idea Jangan Kau Lari

0 comments
Banyak antara kita yang mempunyai pelbagai idea, namun x semua idea tersebut adalah “fresh” yang datang dari diri sendiri. Pada kali ini ingin saya ceritakan bagaimana untuk selamatkan idea daripada hilang dan bagaimana mendapatkan idea “fresh” berdasarkan pengalaman.



Mula dengan idea fresh, saya selalu mengenangkan apakah yang dilakukan sepanjang hari, minggu dan jadikan kesimpulan. Setiap manusia ada pelbagai perkara harian yang berbeza, itulah yang menjadikan kita sangat unik berbanding dengan manusia lain. Jadi rutin harian itulah yang membuatkan perjalanan hidup sebagai sebuah cerita. Sebagai contoh, apabila anda pergi membeli belah anda terlihat beberapa orang peminta sedekah, dari situ anda mula membezakan diri anda dengan peminta sedekah tersebut. Maka perbagai cerita yang difikirkan dalam membezakan nasib antara anda dan peminta sedekah. Itu sudah menjadi suatu cerita walaupun secara tidak langsung.



Apabila fikiran mula berfikir lalu menghasilkan tindak-balas sebagaimana idea, maka jangan lupa untuk catatkan supaya tidak lupa. Saya selalu mencatatkan pelbagai idea yang datang dari tindak-balas persekitaran, seterusnya membantu dalam menghasilkan karya seni. Karya seni yang dihasilkan banyak menceritakan kehidupan manusia, boleh menjadikan masyarakat yang melihatnya lebih matang (itu pendapat saya).


Sampingan.
Kebanyakan entry dalam FlickJunk menceritakan hasil seni foto. Tidak banyak menceritakan kehidupan editor itu sendiri jika dibandingkan dengan foto-blog yang lain. Pada pendapat anda, adakah perlu untuk editor campur adukkan photo-blog dan cerita peribadi editor itu sendiri? Saya akan buat 1 ruangan pool.

2011-10-10

Sunset dan ...

0 comments

Ok reader sekalian, untuk kali ini masih lagi saya menceritakan tentang keindahan alam. Diharapkan ada di antara kalian tidak bosan dengan apa yang cuba dibebelkan. Buat masa sekarang ini saya banyak menghabiskan masa bersendirian dan menikmati keindahan alam. Maklumlah kan ada 2 Exhibition yang ingin sangat turut serta, jadi waktu sebegini banyak digunakan untuk mencari idea. Ya alam dan persekitaran banyak membantu dalam memberi ilham. Tahu kah anda, untuk mendapatkan idea, otak haruslah cergas. Udara bersih amat penting untuk kitaran oksigen ke otak dan menjadikan otak berfungsi dengan lebih cekap.

Gambar di atas itu waktu senja ketika matahari berlabuh pergi. Suasana pada waktu itu amat menarik dan kelam kabut dibuatnya. Apabila melihat keindahan alam, kita selalu bayangkan diri sendiri. Anda setuju?

Habis basah peralatan kamera dibuatnya untuk mendapatkan foto ini. Bersama saya Canon 40D lensa 17-40MM f4 L USM dan Cokin filter ND8, kesemuanya basah tapi terlalu mahukan semuanya tidak menjadi masalah. Apabila memikirkan diri sendiri maka kita puitis bila berbicara. Jadi untuk tajuk foto di atas ialah: “Hari ini aku hidup, foto upload ke server sesawang. Esok aku mati, amalan upload ke server maha pencipta.”

2011-09-25

Keindahan Alam

0 comments
Selemat bertemu kembali kepada semua pembaca blog FJ! tidak kira yang silent mahupun noisy. Baik-lah untuk entry kali ini, saya ingin bercerita tentang keindahan alam. Sebelum saya post entry ini, saya telah melakukan kerja post-production (PP) kepada gambar perkahwinan client tidak lama dahulu. Majlis yang berlangsung di sebuah perkangpungan nelayan banyak membantu dalam memdapatkan foto yang lebih kepada suasana hijau yang memcerminkan keindahan alam. Seperti gambar di atas, tidak lah seindah rupa kerana foto asal terdapat banyak sampah di permukaan sungai. Walaubagaimanapun ia tetap memberi impak kepada mata yang memerhati disebabkan suasana asal yang indah (di mata saya).


Jadi kita perlu memjaga keindahan sekitar dan jangan mengharapkan majlis penbandaran semata-mata. Pada pendapat saya, suasana yang bersih dapat membangkitkan lagi mood seseorang dalam melakukan rutin harian, riadah dan sebagainya. Jadi marilah kita menjaga alam sekitar, walaupun tidak banyak yang mampu dilakukan, cukupkan dengan hanya membuang sampah ke dalam tong sampah untuk menjamin keindahan.


Suasana pantai di Teluk Kumbar, Pulau Pinang.


Kawasan sekitar Bukit Gambir, Pulau Pinang.

2011-09-10

It's Working day!

2 comments


2011-08-25

Album Mysterious

0 comments
Entry kali ini adalah untuk hebahan umum bahawa suatu album yang mempunyai konsep misteri telah disiapkan. Buat masa ini hanya sekadar beberapa keping gambar, ya penambahan juga akan dilakukan untuk menyerikan lagi isi kandungan album tersebut. OK di mana album itu berada? Anda boleh melawat laman Facebook milik editor blog FJ! Orait you all, lets enjoy.


Title: hide behind something to avoid.
Description: beware they are watching us.


Title: another way around
Description: even we lost in journey, there is the way.


Title: mystery behind me
Description: watch and watch and ...


Title: I walk alone and walk alone
Description: 2 road, to the dark and to the future.

video
Video dari Jamie Konsept, thanks to him :)

2011-08-11

Soalan yang Kerap Didengar

0 comments
Pada entry kali ini saya ingin berkongsi tentang soalan yang kerap ditujukan kepada saya semasa aktiviti dan di mana-mana sahaja jika bertemu. Antara soalan lazim yang kerap ditanya ialah:

SOALAN:
Untuk merakam foto sukan, pemandangan, wajah dan sebagainya, mode apakah yang sesuai?

Untuk menjawab soalan tersebut, saya sering bertanyakan kembali apakah sebenarnya yang kamu mahukan dalam foto. Sebenarnya di zaman digital semuanya amatlah mudah, apa yang dimahukan terpulang kepada kamu. Penting kemahuan haruslah tidak semestinya bergantung kepada kamera sahaja kerana pasti ada limit. Berbalik kepada soalan, antara jawapan yang dapat kamu gunakan supaya berfikir ialah pendedahan “Exposure”, agak serius.



Apa yang lebih penting kenali kamera anda, untuk kenal kamera bukan sekadar hanya membaca buku panduan pengguna, malah terdapat pelbagai perkara yang perlu dicari. Sebagai contoh, jika kamu membeli sebuah kereta dan membaca panduan pengguna, ianya hanya sekadar membuatkan kamu mengenali produk kereta tersebut dan bukan mengajar kamu untuk memandu. Jadi kesimpulannya ialah kenali kamera anda terlebih dahulu dan barulah anda boleh menggunakannya secara lebih berhemah. Fahami setiap fungsi butang dan setiap perkara yang ada pada fizikal kamera, ianya akan membantu untuk lebih memahami dan mudah dalam setiap perkara yang anda mahukan di dalam merakamkan foto.

JAWAPAN: pada saya, akan memilih apakah yang dimahukan terlebih dahulu dalam merakamkan foto. Mode tidak menjadi masalah kerana telah tahu apa yang dimahukan. Apa yang penting ialah kawalan exposure haruslah betul supaya subjek kelihatan menyerlah atau elemen lain jika dimahukan dalam sesebuah foto. Shutter, apature, dan ISO jika kamu fahami konsep ianya boleh membuatkan menjadi lebih kreatif dalam apa jua situasi yang ingin dirakamkan.
Kesimpulannya: utamakan apa yang kamu mahukan, gunakan fikiran dalam menentukan setting yang dirasakan perlu, rakam foto yang indah pada fikiran anda, dan jangan lupa buat rujukan.

Nota: saya cuba untuk huraikan secara mudah dalam artikel ini. Jika ada sebarang soalan anda boleh hantarkan comment.

Editor,
2011 (C) copyright, all right reserved.
Sila dapatkan izin pengarang untuk menggunakan artikel ini.

2011-08-10

GYP Central the First Exhibition

0 comments
Terlebih dahulu saya ingin memohon maaf atas kelewatan entry ini disebabkan sibuk dengan aktiviti harian. Kita terus kepada ulasan aktiviti, ini adalah pameran jalanan yang pertama kali dijalankan oleh GYP Central. Ramai antara ahli GYP yang sebahagian besar dari Universiti Selangor (UNISEL) telah mengambil bahagian pada kali ini. Walaupun terdapat banyak masalah yang timbul sebelum dan semasa aktiviti dijalankan namun ianya tidak memberi impak dan tetap diteruskan. Terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menjayakan aktiviti ini. Kami sempat merakamkan foto dan video untuk dikongsikan bersama, semoga terhibur.




ps: ini adalah artwork saya. hehehe :)











Tidak lupa juga kepada Jamie Koncept kerana telah merakamkan video.
video
sekian terima kasih. (^^")