2011-12-13

Pekerjaan dan Harga Pasaran

Entry pada kali ini lebih menjurus kepada hal peribadi editor (kimy @ Flickrjunk) . secara kebiasaannya blog ini banyak membincangkan tentang hal ehwal yang berkaitan dengan photography. Rata-rata perkara yang dikongsi adalah berbentuk artikel dan aktiviti sepanjang hobi photography.

Baiklah, untuk pengetahuan pembaca saya tidak ada pendidikan formal tentang ilmu photography. Secara jujur saya tidak pernah masuk mana-mana workshop, kelas dan sebagainya yang berkaitan. Saya lebih gemar meneroka sendiri ilmu ini, disebabkan semua orang mampu asalkan ada minat, idea dan creative. Ya saya amat yakin, pengalaman adalah guru yang paling terbaik untuk diri sendiri, luas pengalaman maka menampakkan matang seseorang itu. Saya mempunyai Diploma dalam bidang Electronic Engineering, apa yang pasti ilmu saya sudah tentu untuk pekerjaan yang berkaitan. Namun hobi lebih mengatasi segalanya sejak kamera pertama Canon EOS 350D dibeli pada tahun 2007 ketika semester pertama di IPTA. Dari tahun 2007 saya belajar tentang photography dan sehingga 2009 saya berani untuk melibatkan diri dengan perniagaan berkaitan. Sehingga sekarang saya masih menjalankan perniagaan Foto kepada masyarakat.

Kehadiran jurufoto bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan (ya sekarang bulan Disember dan musim hujan) lebih-lebih lagi lambakkan kamera di pasaran. Tidak dinafikan ramai antara mereka amat cepat mencipta nama dan menjadi popular di kalangan masyarakat mahupun komuniti photography itu sendiri. Kewujudan nama-nama besar dalam industri turut memberi impak. Ya saya sokong 100% komuniti ini di Malaysia meningkat maju. Kemajuan ini lah yang membina sosial baru dikalangkan rakyat. Disebabkan maju, banyak juga masalah yang timbul akibat lambakkan jurufoto ini. Masing-masing ingin dikatakan hebat dan mengajar popular dengan perbagai jenis artwork, pelbagai jenis pengantin dan sebagainya dalam meningkatkan port folio.

Antara isu sensitif dan ramai yang berdalih memperjuangkan bahawa “dia” adalah betul ialah isu harga. Apa yang ingin saya katakan di sini ialah impak pasaran harga yang menjadi masalah utama kepada jurufoto lama atau jurufoto sepenuh masa. Apabila kita berbincang ramai yang ingin membidas walaupun yang berbuat tersebut adalah dari kawan sendiri. Anda ada segala peralatan, anda ada pengalaman, anda ada sentuhan seni tersendiri jadi mengapa anda terpaksa menjadi bahan kepada suasana perniagaan dari segi harga. Ya orang (client) akan mempersoalkan mengapa harga anda agak mahal dan kenapa harga dari jurufoto lain agak murah. Dari situ, pada pendapat saya nilai seni dan sentuhan yang anda sebenarnya TIDAK BERNILAI. Orang hanya tahu HARGA MURAH + GAMBAR CANTIK, hanya itu saja full-stop! Tetapi orang tidak akan mengambil tahu nilai seni yang ada dalam setiap penghasilan, itulah hakikat. Jadi saya sebagai juru foto terpaksa SIMPAN saja segala sentuhan seni dan pastikan album siap dan murah. Jika orang mula menyedari bahawa nilai seni itu penting, mereka bukan saja dapat foto yang cantik, tetapi juga mendapat foto yang unik dan secara tidak langsung orang akan kenali identiti siapakah yang mengolah foto tersebut.

1 hasil seni foto memerlukan masa yang agak lama berbanding 1 foto yang hanya sekadar cukup syarat. Dari dari situ masa yang lama dibazirkan dan masa tersebut haruslah dibayar! Semasa majlis sesi foto dan sebagainya, orang akan nampak bahawa seorang juru foto hanya bekerja dalam 1 hari sahaja, tetapi hakikatnya tidak. Jadi di situlah letaknya kos upah bagi seseorang jurufoto, dalam menyiapkan 1 album, segala creativiti amat diperlukan supaya kelihatan menarik dan berkualiti. Ternyata masyarakat sekarang lebih mementingkan MURAH BERBANDING KUALITI.

Kehadiran ramai jurufoto amatlah menyusahkan industri photography itu sendiri. Dengan pengalaman yang boleh dikatakan sekangkang kera sudah berani untuk menceburkan diri dalam industri. Biasanya orang baru (jurufoto) tidak menjaminkan kualiti, apa yang dipentingkan hanyalah Gah disebut sebagai jurufoto dan lebih kepada tunjuk hebat apabila segala jenis photography berani dikatakan pernah diceburi. Maka tidak hairanlah mengapa golongan tersebut berani meletakkan harga yang jauh lebih rendah.

Saya amat berharap agar golongan yang baru tumbuh, sedar dimanakah diri mereka sebenarnya. Jika berada dalam keadaan sedarkan diri sudah pasti anda tidak merosakkan industri. Pergilah menimba ilmu mencari pengalaman untuk memandu anda dalam menghasilkan foto yang lebih menarik. Kenali kamera anda terlebih dahulu sebelum anda mengetahui corak industri. Belajarlah ilmu perniagaan pada yang lebih berpengalaman supaya tidak kelihatan mementingkan diri sendiri dan seterusnya menyusahkan orang ramai. Seperti anda juga, kami perlukan duit untuk hidup, dan janganlah anda merosakkan industri demi poket anda dengan harga yang tidak munasabah.
Kesimpulannya:

Kepada jurufoto yang baru meningkat naik, jagalah sikap dan jangan tunjuk pandai dengan mengetahui sesuatu yang sebenarnya agak merosakkan.

Kepada client, haruslah membuat pilihan yang bijak dan jangan hanya sekadar pada harga yang murah. Harga yang murah belum tentu menjamin sesuatu yang memuaskan.

Ps: artikel ini agak strait forward, jika ada yang terasa maaf diharapkan.

Editor,
2011 (C) copyright, all right reserved.
Sila dapatkan izin pengarang untuk menggunakan artikel ini.

No comments:

Post a Comment