2010-12-23

Happy Christmas Day

0 comments

Happy Christmas day from Motorola solutions. People in this photo came from Motorola Labs. :)

2010-12-13

Isma and Ida

0 comments
Manipulation photo of Ida (I like kucing so much) <3

This is Maal-Hijrah activity with Effie Izwan, Saiful and talented model’s. location is around Beach Street Penang.


Please leave me!


A big door.


Mess up! So kind of problem, HAHAHA

2010-11-30

Gone with the sin

0 comments
Gone with the sin - HIM

I love your skin oh so white
I love your touch cold as ice
And I love every single tear you cry
I just love the way you're losing your life

Ohohohohoh my Baby, how beautiful you are
Ohohohohoh my Darling, completely torn apart
You're gone with the sin my Baby and beautiful you are
So gone with the sin my Darling

I adore the despair in your eyes
I worship your lips once red as wine
I crave for your scent sending shivers down my spine
I just love the way you're running out of life

Ohohohohoh my Baby, how beautiful you are
Ohohohohoh my Darling, completely torn apart
You're gone with the sin my Baby and beautiful you are
So gone with the sin my Darling

[Solo]

[2x Repeat Refrain]

2010-11-23

Human Transformation

0 comments
From a long decade we rush for a respect. In my eye this transformation it saw like yesterday. Old structure we leave it and change in order. Finally the real origin comes back.


i had no idea in what they do.


Old dam used to supply a water to old Chinese temple.


water stream at Lata Sedim, Kedah.


living mushroom.

2010-11-10

With Winnie

1 comments
Had been so long didn’t post any update till today. Recently I’m too by for something, I feel so sorry. For this entry I would like to introduce my reader with Winnie. I had taken Winnie photos at Times Square during GYP (the photo group names) outing. When I saw Winnie, there is no photographer even my friends took her pictures till I comes to her. Luckily she agree to show some poses to me. Special thanks to Jamie aka Jamie Koncept because bring her with friends to us.


Winnie and Mischa. Mischa also being a model for that day.


Magazine poses 1

Magazine poses 2

hehehe, there is no idea.

Thank to all for viewing. :)

2010-10-20

Microsoft Paint

3 comments

Akibat suasana yang amat membosankan di dalam ATE (automated testing equipment) Laboratory, maka inilah hasilnya. Menggunakan Microsoft Paint pada window XP, Saya melukis. Kepada yang tidak tahu basic tool ini bolehlah: 1-klik Start, 2-Program File, 3-Accessories, 4-Paint.. selesai... :)

2010-09-22

The Ghostbuster

0 comments



I have a two version of edited Ghostbuster in this concept.

2010-09-19

Selamat Hari Raya Aidilfitri

0 comments
Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca setia, pengikut dan juga pelawat blog FlickrJunk!. Walaupn entry ini agak lewat untuk di Publish, namun saya amat berharap dapat mengucapkan ucapan raya kepada semua. Di ketika perayaan hampir menjelma, saya (editor) agak sibuk untuk menyiapkan material untuk client, hingga terlupa untuk update blog.


semoga sambutan raya pada tahun ini memberikan keceriaan kepada seluruh rakyat malaysia.

Ini adalah waktu terbaik untuk bergembira bersama saudara-mara yang jauh dimata.

Sempat juga saya lakukan sesi photography bersama model beberapa hari selepas raya.

2010-09-06

Disebalik Tabir Fotonovela siri 1.

1 comments
Atas permintaan daripada rakan-rakan yang mahukan penjelasan, saya tunjukkan. Scene Maya menangis di kubur sebenarnya ada 2 foto yang menjadi subjek dan menjadi majoriti kawasan di dalam foto yang telah siap. Terdapat foto-foto kecilan yang saya tidak tunjukkan di dalam blog ini. Foto kecil tersebut mungkin remeh dan tidak memberikan kesan sebahagian besar foto yang ingin dihasilkan.


Pertama: pemilihan subjek yang bertepatan dengan konsep dan tajuk bagi sesuatu penceritaan.

Kedua: mencari background yang sesuai adalah penting untuk memastikan foto yang ingin dihasilkan lebih kelihatan realistik. Selain itu campurkan foto minoriti yang lain untuk kekemasan.

Foto yang telah siap, subjek iaitu Maya telah dimasukkan ke background baru.

Begitulah cerita yang sebenarnya, antara kerja yang saya lakukan. Kesimpulannya kita harus teliti dan mempunyai masa yang secukupnya.

Gambar yang lebih besar terdapat dalam Album Fotonovela yang terletak dalam Facebook saya.

2010-08-30

Happy Independent Day

2 comments
Selamat hari kemerdekaan ke 53-tahun

kredit: terima kasih kepada saudara Hanif Halim dan isterinya

2010-08-25

Tipu Kanan Dan Tipu Kiri

2 comments
gambar Eyta yang telah ermm,... menipu orang yang melihat.
Post asal adalah dari note Facebook. Dan note di dalam Facebook telah di-delete
Sebenarnya sudah lama saya menipu (gambar) dan semenjak terjebak dalam fotography lagi suka menipu. mengimbau kenangan serious-nya saya menipu adalah pada tahun 2007 di mana DSLR pertama telah dibeli. Haha memang lawak sebab nak tipu pun kantoi, alhamdulillah sekarang saya telah hampir berjaya menipu mata yang memerhati. Hasil berkat usaha, menghasilkan sebuah seni visual memerlukan pemerhatian yang berterusan. Dan sekarang sudah lebih 3 tahun terjebak, bermacam-macam pengalaman tercatat dalam memori walaupun CF- card hanya 2 Gigabyte kapasiti-nya. Apa yang saya merepek dalam text ini, adoihh.....
Album photography – ada yang asli dan tipu
Album fotonovela – memang penipu besar
Photo album 1 – plan tak nak tipu, tapi saya mungkiri.

Harap maaf pada gambar komen di bawah kurang jelas. Picasa web album hanya membenarkan ketinggian gambar hanya 1600px sahaja

2010-08-18

JUST Release Fotonovela

0 comments
dont forget to watch my art-work in facebook. comment and critic most welcome to improve my self in feature. Thank You Very Much (^_^).

To watch, go to Ahnaf Hakimi profile on FaceBook and select Photo on the top of Wall/ comment box. After that click album thumbnail named Fotonovela.

2010-08-13

Kisah Habuk Lagi..

2 comments
Habuk memang tidak dapat dipisahkan dengan sensor kamera. Baru-baru ni saya menguji kesan habuk pada sensor, dan hasilnya tidak mengecewakan kerana terdapat banyak tompokkan habuk. Lalu saya ke bilik mandi bersama kamera, bukan tujuan memandikan kamera tapi ingin membersihkan sensor. Setelah selesai kerja pembersihan, namun masih terdapat lagi kesan tompokan habuk. Pengalaman ketika waktu dahulu (Body lama) banyak memberikan pengajaran supaya jangan terlalu berlagak bijak membersihkan kesan degil dengan melakukannya sendiri.


Kesan habuk yang terdapat pada sensor sebelum dibersihkan.

Sebagai langkah berjaga-jaga dan disebabkan saya adalah pengguna Canon, saya tidak melakukannya sendiri. Menggunakan “Dust Delete data”, saya akan cuba obtain data yang paling tepat dimana kesan tompokkan itu kelihatan. Kesan habuk boleh dibuang sepenuhnya secara automatik dengan menggunakan perisian "Digital Photo Professional" yang didatangkan khas secara percuma kepada pengguna Canon. Jika ada masa dan kewangan yang mencukupi (untuk ke Peremba Squre) akan saya ke Canon service center untuk menghapuskan kesan habuk tersebut.


Setelah dibersihkan di dalam bilik mandi dengan menggunakan blower. masih terdapat tompokkan yang degil.

Untuk artikel tentang habuk dan kesan sensor bercalar pada body kamera lama yang saya miliki, anda boleh klik link ini. Bagaimana Untuk Mengesan Kesan Habuk Pada Sensor.

2010-07-22

Fotonovela Will Release Soon

0 comments
Fotonovela.
A new fotonovela will release soon on Facebook album. To watch, go to Ahnaf Hakimi profile on FaceBook and select Photo on the top of Wall/ comment box. After that click album thumbnail named Fotonovela. Take a deep of breath enjoy the photos and imagine the meaning inside.



What is Fotonovela?
A fotonovela also known as novela or novelita, is a small pamphlet akin to comic-book format, with photographs instead of illustrations, combined with small dialogue bubbles. They typically depict a simple story enveloped in a dramatic plot that contains a moral.

2010-07-07

Anuar & Shafinaz Bertunang

0 comments

Pada 08/02/2010 yang lalu saya dipanggil untuk merakam foto majlis pertunangan Anuar & Shafinaz. Lokasi berlakunya majlis tersebut adalah sekitar Kepala Batas Penang, nama tempat yang sebenarnya saya telah lupa. Tahniah diucapkan kepada pasangan Anuar & Shafinaz, semoga percintaan anda hingga ke jinjang pelamin. Aminn~


Aksi Shafinaz yang begitu x-cited dengan pertunangannya.


Bersama-sama sebelum memulakan majlis membaca doa.


Yeah, sangat happy! Woohoo~.


Persediaan make-up sebelum majlis bermula.


Aksi ala-ala model berjaya dilakukan oleh Shafinaz.

2010-07-02

Naked Canon EF 50MM F1.8 MKII, And Sigma 24-70 F2.8 EX DG Macro

1 comments
Caution: Do At Your Own Risk.

Last week I had no activity and stay at home nothing to do. Got an Idea to do some cleaning for my lens, the lens had long time without service. Start from blower procedure till end. The final result kind a worst, because it still remain dust in lens. Used macro precision tools to unscrew the lens, and the lens is open up. For Sigma 24-70 F2.8 EX DG Macro, I can open the bottom and the electronic contact only. The Canon EF 50MM F1.8 MKII unscrews to remove all the part Yes I’m done it. This lens I got no more warranty, so I can do what I want at my own risk. There is some picture during lens repairing and servicing.


Isometric view of Canon EF 50MM F1.8 MKII.


The plan view of Canon EF 50MM F1.8 MKII. As you can see here, a ribbon cable and a kind of MicroController.


This is Sigma 24-70 F2.8 EX DG Macro. The lens is too pack with mechanical and electronic circuit. I only cleaned the bottom of this lens, cant remove to much part because this lens is still under warranty.

2010-06-10

Pembunuh Buaya

1 comments
Hasil kerja kali ini ialah menceritakan tentang suasana pekerjaan seorang pembunuh buaya. Walaupun cuaca tidak mengizinkan tetapi demi mencari rezeki, pekerja ini sanggup meredah semua halangan.



Manipulasi ini memakan masa hampir 4 jam untuk disiapkan. Sememangnya jika ada idea kerja menjadi lebih pantas, akan tetapi jika tiada beginilah jadinya. Setelah siap hasil kerja ini di-uploadkan ke laman facebook, terdapat banyak juga respons yang saya peroleh. Walau bagaimanapun terdapat beberapa perkara yang mendukacitakan, antaranya ialah gambar terlalu gelap. Untuk mendapatkan mood seram dalam suasana malam, gambar haruslah gelap tetapi kesan tersebut terlalu berlebihan . kesan yang berlebihan membuatkan gambar buaya yang terletak pada kaki model tidak kelihatan (sesetengah monitor), alangkah ruginya jika subjek yang juga turut penting tidak kelihatan.



Menyedari hal itu, saya membuat suntingan semula untuk memperbaiki bahagian yang bermasalah. Antara pengubahsuaian ialah mencerahkan kembali kulit buaya dan membaiki kesan bayang yang terdapat pada setiap struktur kulit buaya. Mencarahkan pantulan langit pada air di belakang subjek dan seterusnya mengubah kedudukan kilat agar lebih selari.



Ribuan terima kasih diucapkan kepada gang GenYouth Photohunter kerana menjalankan aktiviti Our Love Outing dan kepada peserta yang menyumbangkan peralatan photography seperti perkakasan pencahayaan. Tidak lupa juga kepada ODY DOZZ (wawawee) yang telah menjadi model pada hari tersebut bersama rakan-rakannya. Sempat juga mereka mandi air laut sementara peralatan kemera dipasang.

Info tentang Ody Dozz:
http://www.facebook.com/odydozz
www.residentadvisor.net/profile/odydozz

2010-06-01

Artwork Terakhir Sebelum Tinggalkan Rakan

2 comments
Pejam celik pejam celik sudah cukup 3 tahun saya menjadi pelajar IPTA dan tak lama lagi menerima segulung diploma. Bermacam pengalaman dan ragam yang manis dan pahit dilalui bersama sebagai seorang sahabat. Namun setiap pertemuan pasti ada perpisahan dan yang hidup pasti akan mati. Saya sedari hakikat itu dan terus menguatkan kaki melangkah terus ke hadapan kerana yang pasti masa yang berlalu tidak akan berulang kembali. Kini saya di rumah menikmati masa rehat sebelum bekerja buat sementara waktu sebelum meneruskan pelajaran ke tahap ijazah. Di waktu rehat sebegini terkenang kembali setiap wajah-wajah yang pernah saya lihat di IPTA apatah lagi rakan sekelas. Boleh dikatakan kelas saya adalah di antara kelas yang paling riuh dengan gelak ketawa setiap rakan. Kesemuanya bermuka happy dan seolah-olah tiada sengketa di antara kami, ini adalah kerana kami sering bersatu-padu.



Di sebalik gambar ilustrasi di atas tersembunyi perbagai kisah di sebalik pembikinan dan persahabatan. Semasa saya membuat lakaran gambar gadis tersebut seorang diri di dalam bilik, sedang asyik menggerakkan pensel mekanikal (pensel mekanikal hanya sesuai untuk melukis lukisan kejuruteraan dan bukan komik atau ilustrasi) lalu seorang sahabat menegur. Terkejut saja dibuatnya kerana tiba-tiba dia muncul, mungkin dia sudah lama muncul tetapi kehadiran tidak disedari kerana terlalu asyik.



Setelah selesai membuat lakaran, langkah seterusnya adalah scan untuk masukkan gambar tersebut ke dalam kompter. Nasib baik ada mesin scanner yang dibawa oleh seorang lagi sahabat saya ke rumah sewa. Gambar telah pun dimasukkan ke dalam komputer dan proses seterusnya ialah kerja suntingan untuk membuatkan gambar tersebut lebih kelihatan realistik.



Lukisan saya dibantu sepenuhnya oleh komputer. Di waktu kerja suntingan dilakukan, dan seperti biasa saya berseorangan di dalam bilik untuk lebihkan konsentrasi. Tiba-tiba bunyi pintu dibuka dan apa lagi kesemua sahabat (housemate) masuk ke dalam rumah setelah selesai makan malam di luar. Mereka meluru masuk ke dalam bilik dan melihat apa yang saya lakukan. Adoih~~... kantoilah pulak dengan mereka, nak berseni pada awek yang dilukis pun mula rasa tak senang dan rimas. Mereka apa lagi mulalah ganggu saya dan buat kacau di dalam bilik itu.



Begitulah kisahnya cabaran yang saya lalui sepanjang penghasilan ilustrasi ini. Apabila gambar ini siap dan setiap kali melihat saya pasti terkenang pada mereka. Mereka begitu nakal (maklumlah lelaki bila lihat gambar awek, HAHAHA) sehingga mengganggu fikiran saya yang sedang berkarya. Semuanya hanya tinggal kenangan yang begitu bermakna kepada saya.



Kepada sahabat serumah (housemate) di taman KTC 1 Kulim Kedah yang terbaca entry ini. Percayalah bahawa anda akan sentiasa di ingati hingga suatu hari nanti ketika saya menutup mata buat selama-lamanya. Korang memang best! Sentiasa tolong dalam kesusahan, sentiasa faham perasaan masing-masing, sentiasa bertolak-ansur dan memberi tiru tugasan yang diberikan oleh pensyarah HAHAHA.

2010-05-13

Teknologi Di Sana-sini

2 comments

Macam tersesat dalam hutan, hati-hati. Hehehe

Pada 10/4/2010 kami telah mengadakan sesi fotografi di sekitar bandar Kulim, Kedah. Pada mulanya sesi ini dilakukan di Penang (dalam pulau) tetapi disebabkan masalah yang tidak dapat dielakkan kami bergerak ke Kulim. Terima kasih kepada Liana kerana sudi menjadi model pada hari tersebut. Antara foto yang sempat disunting:-


Maklumat di hujung jari, search terus dapat jawapan.


Behind the scene.